Basiscursus: Leer mij Roermond kennen

Een nieuwe zesdelige basiscursus over de geschiedenis van Roermond

Je loopt er vaak al jaren langs, zoals kerken, kelders, bastions, vestingwerken en prachtige gevels. Maar waarom staan ze daar, wat is er gebeurd, wat zijn de verhalen achter de stenen? Roermond is een prachtige stad en heeft een grootse geschiedenis.

Het Service Gilde Roermond heeft voor iedereen die geïnteresseerd is in die rijke geschiedenis van Roermond de basiscursus 'Leer Mij Roermond Kennen' opgezet. Beslist interessant voor Roermondenaren die nog niet alles over hun stad weten, maar zeker ook voor nieuwkomers die 'Remunj' graag beter willen leren kennen.  

Hoe ziet de basiscursus er uit?
Op zes zaterdagen krijg je van 10.00 tot 13.00 uur op zes verschillende locaties een themalezing en aansluitend een rondleiding/wandeling langs de zes verschillende onderwerpen uit de rijke Roermondse geschiedenis. Specialisten in de geschiedenis van de stad verzorgen ter plekke de lezing, waarna een gids van Gilde Rondje Roermond je meeneemt voor een wandeling door het desbetreffende gebied.

De onderwerpen voor de basiscursus zijn:

  1. Historie Roermond - inleider: Hein van der Bruggen
  2. Voorstad St. Jacob - inleider: Peter Meeuws
  3. Kapeller Kwartier - inleider: John Vaessen
  4. Pierre Cuypers: Bouwheer - inleider: Wies van Leeuwen
  5. Stadhuis en Archief - inleiders: Gerard van de Garde / Jos Vervuurt
  6. Roermond Bisschopsstad - inleider: Rob Dückers

De basiscusus start zaterdag 6 mei 2023 om 10.00 uur. 
De volgende data zijn: 13, 20 en 27 mei, 3 en 10 juni.
Het aantal deelnemers is maximaal 20, op volgorde van binnenkomst. Dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt!

Wat kost de basiscursus?
We vragen voor deze cursus een bijdrage van € 90,00 inclusief de lezingen op bijzondere locaties + koffie/thee en de rondleiding.
De cursus wordt afgesloten met de uitreiking van het Certificaat.

Aanmelden
Wil je aan de cursus deelnemen? Meld je dan alvast aan via het formulier. Na aanmelding krijg je ruim voor de start van de cursus een exact overzicht van het programma in je mailbox.

Projectleider: Hans Konings
Bereikbaar via: 06 55 82 22 37
of per email: 
hanskonings@servicegilderoermond.nl

Inschrijfformulier cursus 'Leer mij Roermond kennen'.

Voornaam/Voorletters *
Achternaam *
Emailadres *
Straat + huisnummer *
Postcode *
Plaats *

Ken je stad!

Je loopt er vaak al jaren langs, kerken, kelders of bijzondere gevels. Maar waarom staan ze daar, wat zijn de verhalen achter de stenen? In de nieuwe basiscursus ‘Leer mij Roermond kennen’, maak je bijvoorbeeld kennis met baanbrekende vrouwen, leer je over de glaskunst of de vele toonaangevende ateliers die de stad rijk was, over de Romeinse oorsprong, de heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Maar ook dat Roermond één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre was of door de eeuwen onder het gezag stond van vijf verschillende landen.

Om Roermond met zijn grootse en rijke geschiedenis echt te leren kennen heeft Service Gilde Roermond deze basiscursus samengesteld.

Andere activiteiten

SamenSpraak

In het taal- en integratieproject worden vrijwilligers een-op-een aan anderstaligen gekoppeld om samen Nederlands te spreken.

lees verder

Coach4you

Gedreven en vakkundige coaches helpen kwetsbare kinderen succesvol door de brugklas.

lees verder

Stadswandelingen

Een aansprekende stadswandeling in Roermond met een bevlogen gids van Gilde Rondje Roermond? Dat kan per groep, individueel of in een bijzonder arrangement.

lees verder

Natuurwandelingen

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een prachtige wandeling in het buitengebied van Roermond met ervaren gidsen die onder alle omstandigheden doorgaat.

lees verder

TaalCafé

Het TaalCafé is een ontmoetingsplaats waar anderstaligen en zwakgeletterden in een ongedwongen sfeer Nederlands met elkaar praten.

lees verder

SamenBuiten

Dit project beoogt minder geïntegreerde anderstaligen kennis te laten nemen van de natuur en cultuur in hun stad en omgeving.

lees verder

ComputerCafé

Senioren die vragen hebben over het gebruik van hun laptop, desktop, tablet of smartphone, kunnen deze stellen aan deskundige Gildevrijwilligers.

lees verder

BijenProject

Service Gilde Roermond beoogt met dit bijzondere project de leefomgeving van bijen sterk te verbeteren.

lees verder

VertelProject

Indië-veteranen verklaren aan leerlingen van groep 8 het hoe en waarom van het Nationaal-Indië-monument 1945-1962 dat in Roermond staat.

lees verder