BijenProject

Honingbijen vliegen al meer dan 100 miljoen jaar op onze planeet en pasten zich gedurende de eeuwen aan de verschillende klimaten en omstandigheden aan. Maar nu sterven vele bijenvolkeren in Nederland, België en andere landen. Veel van de planten (groenten, fruit) die mensen eten zullen verdwijnen als de bijen er niet meer zijn om ze te bevruchten.

Bijen zeer nuttig

Er bestaan veel misverstanden over bijen. Men denkt dat ze gevaarlijk zijn en dus bestreden moeten worden. Coördinator Eugène Menne: “Solitaire bijen zijn niet sterk genoeg om door onze huid te prikken. Daarnaast hebben ze weinig reden om te prikken want ze hoeven geen bijenvolk te verdedigen. Angst is dus niet nodig. Sterker nog, solitaire bijen zijn enorm nuttig want zij spelen een essentiële rol bij het verbouwen van groenten en fruit, want zij bestuiven de gewassen.”

Het educatieve ‘Bijenproject’ pakt Service Gilde Roermond groots aan: naast de bijenhotels, die al in schooltuinen aanwezig zijn, helpen vrijwilligers de deelnemende basisscholen met het vullen van de bijenhotels en verzorgen zij op basisscholen lessen met twee of drie imkers. In de lessen wordt niet alleen aandacht besteed aan het leven en welzijn van de honingbij maar ook aan de wilde, solitaire bij.

Bekijk hier de digitale 3-luik folder

Andere activiteiten

SamenSpraak

In het taal- en integratieproject worden vrijwilligers een-op-een aan anderstaligen gekoppeld om samen Nederlands te spreken.

lees verder

Coach4you

Gedreven en vakkundige coaches helpen kwetsbare kinderen succesvol door de brugklas.

lees verder

Stadswandelingen

Een aansprekende stadswandeling in Roermond met een bevlogen gids van Gilde Rondje Roermond? Dat kan per groep, individueel of in een bijzonder arrangement.

lees verder

Natuurwandelingen

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een prachtige wandeling in het buitengebied van Roermond met ervaren gidsen die onder alle omstandigheden doorgaat.

lees verder

TaalCafé

Het TaalCafé is een ontmoetingsplaats waar anderstaligen en zwakgeletterden in een ongedwongen sfeer Nederlands met elkaar praten.

lees verder

SamenBuiten

Dit project beoogt minder geïntegreerde anderstaligen kennis te laten nemen van de natuur en cultuur in hun stad en omgeving.

lees verder

ComputerCafé

Senioren die vragen hebben over het gebruik van hun laptop, desktop, tablet of smartphone, kunnen deze stellen aan deskundige Gildevrijwilligers.

lees verder

VertelProject

Indië-veteranen verklaren aan leerlingen van groep 8 het hoe en waarom van het Nationaal-Indië-monument 1945-1962 dat in Roermond staat.

lees verder

Cursus: Leer mij Roermond kennen

Speciaal voor Roermondenaren die de stad nog beter willen leren kennen en voor nieuwkomers die 'Remunj' ook graag willen leren kennen.

lees verder