Leer MIJ Roermond kennen

De zesdelige basiscursus over de geschiedenis van Roermond

Je loopt er vaak al jaren langs, zoals kerken, kelders, bastions, vestingwerken en prachtige gevels. Maar waarom staan ze daar, wat is er gebeurd, wat zijn de verhalen achter de stenen? Roermond is een prachtige stad en heeft een grootse geschiedenis.

Het Service Gilde Roermond heeft voor iedereen die geïnteresseerd is in die rijke geschiedenis van Roermond de basiscursus 'Leer MIJ Roermond Kennen' opgezet. Interessant voor Roermondenaren die nog niet alles over hun stad weten, maar zeker ook voor nieuwkomers die 'Remunj' graag beter willen leren kennen.  

Hoe ziet de basiscursus er uit?
Op zes zaterdagen van 10.00 tot 13.00 uur, op zes verschillende locaties een themalezing en aansluitend een rondleiding/wandeling langs de zes verschillende onderwerpen uit de rijke Roermondse geschiedenis. Specialisten in de geschiedenis van de stad verzorgen ter plekke de lezing, waarna een gids van Gilde Rondje Roermond je meeneemt voor een wandeling door het desbetreffende gebied.

De onderwerpen voor de basiscursus in het voorjaar van 2023 waren:

  1. Historie Roermond - inleider: Hein van der Bruggen
  2. Voorstad St. Jacob - inleider: Peter Meeuws
  3. Kapeller Kwartier - inleider: John Vaessen
  4. Pierre Cuypers: Bouwheer - inleider: Wies van Leeuwen
  5. Stadhuis en Archief - inleiders: Gerard van de Garde / Jos Vervuurt
  6. Roermond Bisschopsstad - inleider: Rob Dückers

Wat kost de basiscursus?
We vragen voor deze cursus een bijdrage van € 90,00 inclusief de lezingen op bijzondere locaties + koffie/thee en de rondleiding.
De cursus wordt afgesloten met de uitreiking van het Certificaat.

Voorinschrijving
Wil je je alvast opgeven voor de nieuwe cursus? Meld je dan alvast aan via het formulier. 

Projectleider: Hans Konings
Bereikbaar via: 06 55 82 22 37
of per email: 
hanskonings@servicegilderoermond.nl

Voorintekenformulier cursus 'Leer MIJ Roermond kennen'

voor de basiscursus in het najaar van 2023 of voorjaar van 2024.

Voornaam/Voorletters *
Achternaam *
Emailadres *
Straat + huisnummer *
Postcode *
Plaats *

Komende activiteiten:

Stadhuis en Archief

3 juni 2023 - vanaf 10:00 uur

Op deze vijfde bijeenkomst van 'Leer MIJ Roermond kennen' vertellen gastsprekers Gerard van de Garde en Jos Vervuurt over de geschiedenis van ...

lees verder

Roermond Bisschopsstad

10 juni 2023 - vanaf 10:00 uur

Op deze zesde en laatste bijeenkomst van 'Leer MIJ Roermond kennen' vertelt gastspreker Rob Dückers over de geschiedenis van Roermond als...

lees verder

Ken je stad!

Je loopt er vaak al jaren langs, kerken, kelders of bijzondere gevels. Maar waarom staan ze daar, wat zijn de verhalen achter de stenen? In de nieuwe basiscursus ‘Leer mij Roermond kennen’, maak je bijvoorbeeld kennis met baanbrekende vrouwen, leer je over de glaskunst of de vele toonaangevende ateliers die de stad rijk was, over de Romeinse oorsprong, de heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Maar ook dat Roermond één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre was of door de eeuwen onder het gezag stond van vijf verschillende landen.

Om Roermond met zijn grootse en rijke geschiedenis echt te leren kennen heeft Service Gilde Roermond deze basiscursus samengesteld.

Andere activiteiten

SamenSpraak

In het taal- en integratieproject worden vrijwilligers een-op-een aan anderstaligen gekoppeld om samen Nederlands te spreken.

lees verder

Coach4you

Gedreven en vakkundige coaches helpen kwetsbare kinderen succesvol door de brugklas.

lees verder

Stadswandelingen

Een aansprekende stadswandeling in Roermond met een bevlogen gids van Gilde Rondje Roermond? Dat kan per groep, individueel of in een bijzonder arrangement.

lees verder

Natuurwandelingen

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een prachtige wandeling in het buitengebied van Roermond met ervaren gidsen die onder alle omstandigheden doorgaat.

lees verder

TaalCafé

Het TaalCafé is een ontmoetingsplaats waar anderstaligen en zwakgeletterden in een ongedwongen sfeer Nederlands met elkaar praten.

lees verder

SamenBuiten

Dit project beoogt minder geïntegreerde anderstaligen kennis te laten nemen van de natuur en cultuur in hun stad en omgeving.

lees verder

ComputerCafé

Senioren die vragen hebben over het gebruik van hun laptop, desktop, tablet of smartphone, kunnen deze stellen aan deskundige Gildevrijwilligers.

lees verder

BijenProject

Service Gilde Roermond beoogt met dit bijzondere project de leefomgeving van bijen sterk te verbeteren.

lees verder

VertelProject

Indië-veteranen verklaren aan leerlingen van groep 8 het hoe en waarom van het Nationaal-Indië-monument 1945-1962 dat in Roermond staat.

lees verder