Tussen Kapel en Kasteel

1 juni 2023 - vanaf 13:30 uur
Startpunt: Parkeerplaats naast Kapel, Parklaan 1, 6045 BS Roermond
Eindpunt: Parkeerplaats naast Kapel, Parklaan 1, 6045 BS Roermond
Kosten: GRATIS

De wijk is genoemd naar de kapel die in 1418 werd gebouwd op de plek van de huidige kapel, in opdracht van het stadsbestuur.

Dit ten behoeve van de bewoners van o.a. de boerderijen die rondom waren gebouwd, zodat zij niet meer de lange weg naar de Christoffelkerk moesten gaan voor de H. Mis. Na de vondst van een Mariabeeldje door de Poolse herder Wendelinus, ontstond er een Mariaverering en het ontstaan van het bedevaartsoord. De put waar het beeldje is gevonden, is in de kerk bij het Mariakapelletje. Er is ook een processiegang met meer dan 7000 votief- tegels.

Carl Lücker, stamvader van de kunstenaarsfamilie Lücker vestigde een atelier in de 'Meggelkeskamp', een oud boerderijtje uit 1776. Het perceel liep toen tot aan de Roer; later werd de Muggenbroekerlaan aangelegd tussen de Roer en de Parklaan.

In 1893 heeft de toenmalige eigenaar van de hoeve, Jonkheer C.A.M.E. van Afferden, ten noorden van de hoeve een kasteel laten bouwen. Het kasteel is gelegen op één van de hoogste heuvels in de nabije omgeving van de hoeve. In 1922 overleed jonkheer van Afferden en werd het kasteel verkocht aan de orde van de paters Camillianen, tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig om ouderen te verzorgen. Een groot deel van het land werd verkocht aan Bisschoppelijk college te Roermond.