Natuurwandeling 'Langs Maas en Molenplas'

27 oktober 2023 - vanaf 10:00 uur
Startpunt: Café restaurant ‘t Aod Klooster - Markt 6 - 6107AT Stevensweert
Eindpunt: Café restaurant ‘t Aod Klooster - Markt 6 - 6107AT Stevensweert
Kosten: GRATIS

We vertrekken vanaf de markt en lopen voorbij het witte kerkje richting de Maas. Een groot kanon, gericht op België, dwingt respect af in dit nu zo vredige dorp. Een fraai uitzicht op de slingerende rivier en uiterwaarden met koeien vormen het decor van dit stukje landschap. Via een hekje bereiken we het voetpad dat ons langs de Molenplas voert. Op de uitkijkheuvel ter hoogte van de Hompesche molen hebben we een magnifiek uitzicht op de plas, de molen en  misschien op de Konikpaarden die er rondlopen. Ook watervogels kun je hier spotten.
We lopen vervolgens naar het bomenmonument. Bij het baggeren in de plas kwamen naast grind ook eeuwenoude eikenbomen naar boven die in de dikke grindlagen wonderwel goed geconserveerd bleken.
Als ‘monument’ staan ze fier overeind als markante blikvangers. De terugweg gaat deels over onbekende maar ook bekende paadjes. Het laatste stuk van deze wandeling gaat weer langs de Maas maar dan in omgekeerde richting.
Rond 12.00 uur bereiken we ‘t Aod Klooster. Hoogste tijd voor koffie en wellicht iets erbij?

Afhankelijk van het weer kunnen de paden hier en daar wat drassig zijn. Stevige wandelschoenen zijn dan beslist aan te bevelen. De wandeling is voor eigen risico en gaat onder alle weersomstandigheden door!

Jullie gidsen: Paul Caquelein en Jan van de Venne