Bijenproject  
  Menu  
 BijenProject
 

Honingbijen vliegen al meer dan 100 miljoen jaar op onze planeet en pasten zich gedurende de eeuwen aan de verschillende klimaten en omstandigheden aan. Maar nu sterven vele bijenvolkeren in Nederland, België en andere landen. Veel van de planten (groenten, fruit) die mensen eten zullen verdwijnen als de bijen er niet meer zijn om ze te bevruchten.

Bijen zeer nuttig
Er bestaan veel misverstanden over bijen. Men denkt dat ze gevaarlijk zijn en dus bestreden moeten worden. Coördinator Eugène Menne: “Solitaire bijen zijn niet sterk genoeg om door onze huid te prikken. Daarnaast hebben ze weinig reden om te prikken want ze hoeven geen bijenvolk te verdedigen. Angst is dus niet nodig. Sterker nog, solitaire bijen zijn enorm nuttig want zij spelen een essentiële rol bij het verbouwen van groenten en fruit, want zij bestuiven de gewassen.”

 

Het educatieve ‘Bijenproject’ pakt Service Gilde Roermond groots aan: naast de bijenhotels, die al in schooltuinen aanwezig zijn, helpen vrijwilligers de deelnemende basisscholen met het vullen van de bijenhotels en verzorgen zij op basisscholen lessen met twee of drie imkers. In de lessen wordt niet alleen aandacht besteed aan het leven en welzijn van de honingbij maar ook aan de wilde, solitaire bij.

 

Klik HIER voor de digitale 3-luik folder.

 


Grootste Bijenhotel van Limburg feestelijk in gebruik genomen

 

BijenHotelHet grootste bijenhotel van Limburg in stadspark De Karthuis is donderdag 22 februari 2018 feestelijk onthuld door leerlingen van de Vrije School Christophorus samen met wethouder Raja Fick-Moussaoui. Het 'hotel' is 2 meer 50 hoog en 2 meter 20 breed en staat in het stadspark in het centrum van Roermond. Het park gaat in de avonduren op slot, maar overdag is het openbaar toegankelijk.

In het bijenhotel kunnen duizenden bijen terecht. De plek wordt ook educatief gebruikt voor leerlingen van Roermondse basisscholen. Behalve het bijenhotel is er ook een plek voor zandbijen gerealiseerd zodat met de bloemrijke en bijvriendelijke borders een volwaardige ‘bed & breakfast’ voor de wilde bijen is bijgekomen in de binnenstad van Roermond. Het project is een initiatief van Stichting Service Gilde Roermond en de Roermondse Stadsimkers. De realisatie van het bijenhotel is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Stadspark De Karthuis, de gemeente Roermond en het Bisdom Roermond.

 

   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder