'Leer Mij Roermond kennen'

 

Zesdelige cursus over de geschiedenis van Roermond

Je loopt er vaak al jaren langs, kerken, kelders, bastions, vestingwerken, beelden of prachtige gevels. Maar waarom staan ze daar, wat is er gebeurd, wat zijn de verhalen? Roermond is een prachtige stad en heeft een grootse geschiedenis. Service Gilde Roermond heeft in samenwerking met het Historiehuis voor iedereen die geïnteresseerd is in die rijke geschiedenis van Roermond de cursus 'Leer Mij Roermond Kennen' opgezet. Om meer mensen bewust te maken van de veelomvattende geschiedenis en ontwikkeling van onze mooie stad.

  

In zes bijeenkomsten maak je kennis met het rijke verleden van Roermond en steeds op een andere locatie. Specialisten in de geschiedenis van de stad verzorgen ter plekke een inleiding, waarna een gids van het Gilde Rondje Roermond de deelnemers meenemen voor een stadswandeling of rondleiding door het desbetreffende gebied.

De cursus wordt afgesloten met de uitreiking van het certificaat.

De cursus is in het voor- en najaar en steeds op zaterdag van 10.00 tot circa 13.00 uur.
Het aantal deelnemers is maximaal 22, op volgorde van binnenkomst. 
De kosten zijn € 90,-. inclusief koffie/thee.

Aan een cursus deelnemen? Klik op de knop!.

Najaarscursus 2024

'Leer Mij Roermond kennen' is een initiatief van Service Gilde Roermond.

Projectleider: Hans Konings
Bereikbaar via: 06 55 82 22 37
of per email: 
hanskonings@servicegilderoermond.nl

Deelnemers Najaarscursus 2023

Deelnemers Voorjaarscursus 2023

Ken je stad!

Roermond is naast Standenstad, Bisschopsstad, Kloosterstad, Cuypersstad, Garnizoensstad, Pelgrimsstad of Hanzestad ook voormalig hoofdstad van het Overkwartier van Gelre. Roermond voldoet in veel opzichten nog altijd aan deze omschrijvingen en is de tweede monumentenstad van Limburg.

In de cursus ‘Leer mij Roermond kennen’, maak je bijvoorbeeld kennis met baanbrekende vrouwen, leer je over de glaskunst of over de vele toonaangevende ateliers die de stad rijk was, over de Romeinse oorsprong, de heksenverbranding, de moord op de Kartuizers door legers van Willem van Oranje of over haar rol als bisschopsstad. Maar ook dat Roermond één van de hoofdsteden van het Hertogdom Gelre was of door de eeuwen onder het gezag stond van vijf verschillende landen.

Om Roermond met zijn grootse en rijke geschiedenis echt te leren kennen heeft Service Gilde Roermond in samenwerking met het Historiehuis een cursus in het voorjaar en een in het najaar samengesteld.

Andere projecten

ZomerSchool 2024

Senioren die niet met vakantie gaan kunnen een keuze maken uit interessante activiteiten over uiteenlopende thema’s die de ZomerSchool 2024 te bieden heeft.

lees verder

Stadswandelingen

Stadsgidsen vervullen een belangrijke taak bij het uitdragen van de lokale historie, zetten deze in perspectief en maken verbindingen met de ‘geschiedenis’.

lees verder

Natuurwandelingen

Iedere laatste vrijdag van de maand is er een prachtige wandeling in het buitengebied van Roermond met ervaren gidsen die onder alle omstandigheden doorgaat.

lees verder

SamenSpraak

In het taal- en integratieproject worden vrijwilligers een-op-een aan anderstaligen gekoppeld om samen Nederlands te spreken.

lees verder

Coach4you

Gedreven en vakkundige coaches helpen kwetsbare kinderen succesvol door de brugklas.

lees verder

BijenProject

Service Gilde Roermond beoogt met dit bijzondere project de leefomgeving van bijen sterk te verbeteren.

lees verder

ComputerCafé

Senioren die vragen hebben over het gebruik van hun laptop, desktop, tablet of smartphone, kunnen deze stellen aan deskundige Gildevrijwilligers.

lees verder

SamenBuiten

Dit project beoogt minder geïntegreerde anderstaligen kennis te laten nemen van de natuur en cultuur in hun stad en omgeving.

lees verder

TaalCafé

Het TaalCafé is een ontmoetingsplaats waar anderstaligen en zwakgeletterden in een ongedwongen sfeer Nederlands met elkaar praten.

lees verder

VertelProject

Indië-veteranen verklaren aan leerlingen van groep 8 het hoe en waarom van het Nationaal-Indië-monument 1945-1962 dat in Roermond staat.

lees verder