Menu  
   

 

   

Maandelijkse stadswandeling

Donderdag 7 oktober om 13.30 uur

Vertrek vanaf de parkeerplaats van Sporthal Jo Gerris,
Achilleslaan 2A
6042 JV Roermond.
naf

!!! GRAAG VOORAF WEER AANMELDEN VIA EEN MAILTJE NAAR: petervc@home.nl

‘Woningnoodwoningen'

Voorstad Roermond  Noodwoningen 1948Tegenwoordig is een koopwoning vaak niet te krijgen door de schaarste en de duurte: er is een schrikbarend tekort aan -betaalbare- koopwoningen, zeker voor jonge stellen en singles. Voor een huurwoning kan men in sommige steden járenlang op een wachtlijst staan. Oorzaken liggen in het politieke vlak.
Veel panden met name in de binnensteden worden nu gesplitst in appartementen, al is winstoogmerk daar de reden voor en brengt dat weer andere problemen met zich mee.
Na WO II was er ook woningnood in Nederland, dus ook in Roermond. Er waren nogal wat woningen beschadigd, soms zodanig dat er geen bewoning mogelijk was tot er herstel had plaatsgevonden. Daarnaast hadden stellen de bruiloft vaak uitgesteld vanwege de onzekere tijd en wilden ze na de oorlog toch graag trouwen en een eigen stek verwerven. Bovendien was er optimisme: men wilde het land weer opbouwen, en wilde kinderen! Dat was een sterk verbreide wens, gezien het feit dat er jaren véél kinderen werden geboren, die men nu de ‘babyboomers’ noemt.
Het kwam dan ook vaak voor dat jonge echtparen moesten inwonen bij ouders of bij vreemden. Van de gemeente uit kwam er soms een ambtenaar op bezoek om een gedeelte van de woonruimte van ruim behuisden te bestemmen voor inwoning van anderen, eigen familie dan wel vreemden, soms als kostganger of huurder, met recht van gebruik van gemeenschappelijke ruimtes.
En men stortte zich in Roermond op woningbouw: er kwamen 157 noodwoninkjes die door het rijk werden betaald en door de gemeente geëxploiteerd: ze zouden 10 jaar gebruikt moeten worden, maar de 40 bij de Eiermijn haalden dat niet en werden eerder afgebroken; de 117 in het Vrijveld dienden hun tijd wel uit. Ook kwamen dáár 34 noodwoningen van ‘Maycrete’, die hier in de volksmond ‘Margriet’ woningen werden genoemd, tot begin jaren ’70 in gebruik. Bedacht door de Amerikaan Maybeck, een prefab uitvoering van beton: ‘concrete’. Ook kwamen er duplexwoningen in allerlei vormen, tweekappers gebouwd voor 2 gezinnen, maar de eerste 10 jaren zouden er 4 gezinnen in moeten wonen.
Oostenrijk bood houten prefab woningen aan en die betaalde Nederland in natura: zaden, gedroogde groenten en vis in blik! Die woningen staan nog aan De Kapel en ééntje in het Vrijveld.
Iets later kwamen er 307 woningen in het Vrijveld, variërend van eenpersoons tot gezinsflat. In Maasniel ontstond het ‘Witte Dorp’, 66 woningen, eerst inderdaad wit van kleur. En dan stonden er ook nog 5 jaar lang 20 noodwoningen in de voorstad, naast de tuin van Solma, waar ooit herberg ‘De laatste Stuijver‘ was. Een miskleun op die plek, want er was veel wateroverlast, met name in de winter. Ze hebben er tot in de jaren '60 van de vorige eeuw gestaan.
De wandeling start in Maasniel, bij de parkeerplaats van Sporthal Jo Gerris en voert langs duplex woningen, 307- flats, de plek van Maycrete woningen, een Oostenrijkse woning en het voormalige Witte Dorp.
De wandeling is voor eigen risico en gaat onder alle weersomstandigheden door en… deelnemen aan de (stads)wandeling is GRATIS!

Bij de foto: Voorstad 20 noodwoningen, van 1947 tot sloop in 1953, naast de tuin van Solma. (rechtsboven nog wagens van het woonwagenkampje, waar ook een eigen kapelletje kwam)


 

Een eigen wandeling?

Op een andere dag of tijdstip?

Op maat of rond een thema?

Of wilt u meteen boeken?

Neem dan contact op met onze wandelcoördinator via:

06 19 19 15 86

   
         
   
   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder