Foto: Hans Ursem  
  Menu  
   


TaalCafé

 

Dinsdag 8 juni gaat het TaalCafé na een lange pauze weer van start. Het Taalcafé vindt voorlopig elke dinsdagavond plaats bij bibliotheek Bibliorura. Het Taalcafé is de plek voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken. Er wordt onder begeleiding van vrijwilligers gepraat over allerlei onderwerpen, zoals feestdagen, het nieuws, landen en culturen.
Het TaalCafé is gratis. Aanmelden is voorlopig verplicht, dat kan via digitaalhuis@bibliorura.nl, telefonisch op 0475 519 000 of in de bibliotheek (wij zijn weer geopend). Het invullen van een registratieformulier (inclusief gezondheidscheck) is verplicht.
Er wordt een aantal maatregelen genomen om het voor iedereen veilig te houden. Zo zit iedereen op anderhalve meter afstand van elkaar aan tafels, is het niet de bedoeling dat er rondgelopen wordt tijdens het Taalcafé en vragen we iedereen om zelf pen, papier en een flesje water mee te nemen. Er is plaats voor 15 personen, inclusief vrijwilligers/taalmaatjes. Het begint om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur.

Het TaalCafé op donderdagochtend in De Terp gaat voorlopig niet door.Foto: Hans UrsemService Gilde Roermond organiseert samen met De Bibliotheek Bibliorura iedere week een TaalCafé in Bibliotheek Bibliorura en in Jongerencentrum De Terp.

 

Nederlands is een moeilijke taal. Voor mensen die het Nederlands eenmaal onder de knie hebben is het belangrijk te blijven oefenen. Ook voor mensen die het Nederlands aan het leren zijn is het belangrijk de opgedane kennis te gebruiken. Een TaalCafé is een mooie manier om de Nederlandse taal te oefenen. Het TaalCafé biedt anderstaligen veel sociale contacten en het is ook leuk voor taalcoaches en anderstaligen om het 'samen' te doen. Iedereen kan zo naar het TaalCafé, zonder voorafgaande aanmelding. De deelnemers praten in een ongedwongen setting met elkaar of met vrijwilligers of doen een spelletje. Regelmatig zullen gastsprekers iets komen vertellen over een actueel thema, waarna we in gesprek gaan over dit onderwerp.

Voor meer informatie over het TaalCafé kunt u contact opnemen met Paul Monod de Froideville tel: (06) 15868414 of per e-mail: paulmonoddefroideville@gmail.com

 

Klik HIER voor de digitale 3-luik folder.Allereerste TaalCafé druk bezocht

Foto: Hans UrsemDe eerste bijeenkomst van het TaalCafé op donderdag 8 december 2016 in De Bibliotheek van Roermond werd door 32 personen bezocht. Hiervan waren 11 taalcoaches met hun taalmaatjes, zodat 21 anderstaligen zelf de weg naar het TaalCafé hadden gevonden. Een groot succes waaruit nu al blijkt dat het TaalCafé kennelijk in een behoefte voorziet. Nicole Slowikowski verwelkomde iedereen namens de Bibliotheek en vertelde over de mogelijkheden die de Bieb voor anderstaligen kan betekenen. Paul Monod de Froideville van Service Gilde Roermond vertelde in het kort wat over de opzet van het TaalCafé: een ontmoetingsplaats voor anderstaligen en zwakgeletterden om samen in een ongedwongen sfeer Nederlands met elkaar te praten. Het is aan de bezoekers om verder aan te geven, wat zij van het TaalCafé verwachten, zodat daar in de toekomst rekening mee gehouden kan worden. Vervolgens werd er in groepjes levendig in het Nederlands gesproken. Fouten zijn niet erg en de taalcoaches die zich over de verschillende groepjes hadden verdeeld, verbeterden waar nodig. Om half twaalf namen de eerste mensen afscheid en om twaalf uur sloot dit eerste TaalCafé. De meeste deelnemers waren erg enthousiast en komen de volgende keer weer.

 

 

   
    (C) Stichting Service Gilde Roermond | Webbeheerder